domingo, 16 de noviembre de 2014

PARTICIPACIÓ AL PROJECTE PEGASO

El curs passat vam engegar la nostra participació al projecte PEGASO. Tan positiva va ser l’experiència que, aquest any... HI TORNEM!

PEGASO vol dir Personalised Guidance Services for Optimising lifestyle in teenagers through awareness, motivation and engagement. És un projecte europeu, que sota el recolçament del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya (a través de L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i l’Agència de Salut Pública de Catalunya), pretén desenvolupar un sistema tecnològic que miri de millorar els hàbits i actituds que poden prevenir el sobrepès i l’obesitat en la població jove, de manera que ells mateixos puguin assumir un rol actiu i coresponsable.

Conèixer què cal fer per tenir una vida saludable no sembla que sigui suficient per motivar un canvi d’hàbits, però l’ús de metodologies innovadores i d’altres estratègies poden ajudar molt a aconseguir-ho. Així doncs, PEGASO dissenyarà quines eines tecnològiques poden ajudar als joves a adquirir hàbits de vida saludables.

L’institut Ramon de la Torre participa en el projecte amb l’alumnat de 3r d’ESO.

Els nostres alumnes, juntament amb d’altres alumnes de la Unió Europea, debaten i opinen en els diferents grups de conversa, analitzant les preferències i percepcions dels joves catalans davant de la possibilitat d’emprar certs dispositius electrònics i jocs digitals i la seva incidència en l’adquisició d’hàbits saludables.

A més a més, aquest curs hi ha una novetat!

Un grup de noies de 3r d’ESO han valorat durant una setmana l’ús d’alguns dels dispositius inventats pel mateix projecte. 



Les seves aportacions personals al voltant de l’experiència viscuda amb els dispositius, motivacions personals, funcionalitat, dubtes, aspectes de millora, etc, seran de gran ajut per la fase de valoració final del projecte i avançar mica en mica cap a l’última fase: el pilotatge.


És per això que, de moment, l’activitat PEGASO s’atura, tot i així,


REMENBER:

Regular physical activity in adolescents promotes health, fitness and well-being.

Healthy foods help your growth and food function of your body engine.



FIT FOR FUTURE !










L'ALUMNAT DE 3r D'ESO D EXPLICA EL NOSTRE PROJECTE A L'INSTITUT

Tots els alumnes de 3r d'ESO D, en grups de tres persones, han explicat a tots els grups del nostre centre en què consisteix el projecte "Explica't". 

Aquesta activitat forma part  també de tot que el portem a terme per millorar la nostra competència lingüística. Els alumnes han patit una miqueta els nervis, però se n'han sortit força bé. 

Moltes gràcies a tots per la vostra atenció!

Enhorabona, alumnes de 3r D!

domingo, 9 de noviembre de 2014

NO A LA VIOLENCIA MACHISTA

    Los alumnos de 1º y 2º de ESO participantes en el projecto “Explica’t”, hemos elaborado diversos carteles para expresar claramente nuestro NO a la violencia de género. Los más originales e impactantes participan en un concurso convocado por la “Plataforma unitària contra les violències de gènere”.
    Hemos explicado a nuestros compañeros, en la materia de Lengua castellana y literatura, nuestro proceso de trabajo, tanto individual como colaborativo; éste, en general, mediante una lluvia de ideas. Y una posterior reflexión de lo que nos ha aportado nuestra tarea, tanto por la temática, como por la organización para llevarla a cabo; sobre todo, la decisión colaborativa hasta conseguir el resultado final.
    Aquí tenéis nuestra expresión alta y clara, nuestro No a la violencia de género.


Alumnos de 1º y 2º de ESO 
Profesora de Lengua castellana y literatura: Ángeles Pons 

























sábado, 8 de noviembre de 2014

COMENCEM UNA NOVA AVENTURA....

Hola a tots i a totes!

Aquí estem novament amb les activitats d'Aprenentatge i Servei del nostre projecte "Explica't". 
Us recordem que és un projecte obert a tot l'alumnat i a tot el professorat del nostre centre. Hi té cabuda qualsevol activitat dirigida a millorar la nostra competència lingüística oral. 
Hem tornat amb ganes de gaudir  experiències enriquidores, fer noves amistats, establir nous ponts amb tot allò que ens envolta. Estem segurs i segures de que  ho aconseguirem!
Ens agradaria  que molts companys i moltes companyes s'animessin  a acompanyar-nos en aquesta nova aventura. Hi serem tots plegats per ajudar-nos i aprendre!

Us hi esperem!!!! 

Alumnes de 3r d'ESO D 
(Grup coordinador "Explica't" 2014- 2015)
Àngels Montía 
(Professora coordinadora)


domingo, 5 de octubre de 2014

Els alumnes de 2n ESO C representen "La cigala i la formiga" a l'escola bressol La casa de les fades

El passat 18 de juny l'alumnat de 2n d'ESO C van presentar  aquesta faula als nens i a les nenes de l'escola bressol de Torredembarra  "La casa de les fades". Els nois i noies havien fet una adaptació d'aquesta faula i van elaborar tot el material necessari per fer la representació amb l'ajuda del seu tutor Pep Rosselló. Va ser una experiència extraordinària per a tots, petits i grans!!






domingo, 25 de mayo de 2014

             ELS ALUMNES DE 4T D'ESO C  REPRESENTEN 
    EL PRINCIPITO   A L'HOSPITAL JOAN XXIII DE TARRAGONA 

¡Ya hemos estrenado   “Títeres para El Principito”!  
   Hemos ensayado con mucha ilusión y la experiencia ha sido muy bonita y muy emocionante, porque nos encanta estar con niños pequeños; pero a la vez, un poco triste, ya que nuestros primeros espectadores han sido pacientes del Servicio  de Pediatría del Hospital Joan XXIII  de Tarragona. Y a nosotros nos gustaría que,  menos el día de su nacimiento, ningún niño necesitara de este tipo de atención especializada. No se puede expresar con palabras nuestra experiencia personal, y que algo tan sencillo como unos títeres, pueda hacer sonreír a los niños, porque la sonrisa de un niño es pura alegría.



   Ésta fue una función, breve y divertida,  con la que conseguimos despertar la curiosidad y dibujar una sonrisa en el rostro de nuestros jóvenes espectadores. La obra salió muy bien, y a todos les gustó mucho, tanto a los niños como a los padres que los acompañaban.
   Para la mayoría de nosotros es una vivencia nueva, aunque algunos ya habíamos hecho funciones con títeres en cursos anteriores, y entre nosotros, además, hay un alumno que quiere orientar su vida hacia el mundo del teatro.

   Les explicamos que trabajamos esta obra, tan leída desde su publicación,  porque celebramos su 70 aniversario y cuyo protagonista, un niño travieso y melancólico, viene del espacio, del Asteroide B-612, donde ha dejado a su amada flor.

   Para realizar esta representación, nuestro grupo, Añil Crisálida Teatro hemos  preparado, durante este curso, en la materia de Lengua Castellana y Literatura con la profesora Ángeles Pons, prácticamente todo el proceso que conlleva este tipo de actividad. Lectura de El Principito,  de Antoine de Saint-Exupéry. Posterior elección de las aventuras que queríamos reflejar. Estudio del trabajo realizado por otros aventurados predecesores. Revisión de la adaptación decidida  -Juárez, Baalam y Esquivel- a quienes, desde aquí, pedimos su permiso a posteriori.  Y por las adaptaciones que hemos realizado para acercar la obra a nuestros espectadores, en unas circunstancias tan especiales. Aprovechamos, también,  para darles las gracias por su trabajo, plástico, original y creativo. Posteriormente, iniciamos los ensayos, para los que contamos con dos elencos. Primero la lectura y memorización. Y a continuación, la dicción y la expresividad.


Los alumnos de Comercio del PQPI han realizado, con su profesora de decoración, Carme Mitjans, y bajo la supervisión de su tutora, Silvia Vilaplana, el atrezzo para la puesta en escena. Agradecemos también la colaboración indirecta al equipo de profesores expertos del PQPI (Anselm Aguadé, Àngela Martí, Anna Carceller, Vero Segura, Alberto Fernández, Silvia Torras y Carme Mitjans).



   También agradecemos su colaboración al Departamento de Tecnología –el profesor Pere Piñol ha diseñado el biombo, a modo de panel frontal. A las profesoras Marina Sánchez, que ha confeccionado con los alumnos de 2º de ESO de Visual y plástica las rosas, en representación de la amada rosa del Principito, como detalle para los niños asistentes, sus padres y el personal sanitario del Servicio de Pediatría. Y a la profesora Marta Martí, que aportó las rosas para la decoración central del escenario.



   La profesora Ángels Montía, coordinadora del  “Projecte Explica’t”  para potenciar las competencias básicas de la expresión oral, dentro del ámbito lingüístico, ha preparado las fichas, que,  como detalle, entregamos a los niños para que elaboraran sus propios títeres. La cobertura de la salida  la ha llevado a cabo la profesora Trini Ortega. También la profesora del Aula d’Acollida, Àngela Martí, ha colaborado, perfilando el trabajo con las marionetas y aportando su reflexión y experiencia en el seguimiento de los ensayos. En este aspecto también han colaborado la directora, Cristina Fernández, la Cap d’estudis, Elisabet Dalmau, la propia Àngels Montía y la profesora Silvia Vilaplana, con quienes  hemos mantenido una labor de coordinación a lo largo de todo el proceso. También en la relación con el Hospital Joan XXIII. También Silvia con sus alumnos del PQPI y  la profesora de decoración, Carme  Mitjans diseñaron el punto de libro y su posterior confección, que les entregamos como recuerdo.

   Las láminas que los alumnos de 1º y 2º de ESO han realizado, sobre la lectura de El Principito, han completado la ambientación en la representación. Y también la alumna, Laia Carmona, ha sorprendido a los niños con diversas figuras realizadas con globos, completando así los obsequios con que les agradecimos su atención. El diseño del cartel de la función es obra de Adrián.














   Los alumnos participantes fuimos Noura, Laia, Adriana Tania, Andrea, Derielys, Ihssan, Lucas, Adrián, Dani, Anna y  Marcos, del grupo 4º C de ESO y Yolanda (PQPI). Del traslado de la tramoya, escenario, atrezzo y utillaje, además de nuestra colaboración,  se han ocupado las profesoras acompañantes, nuestra tutora, Marisa Martínez,  Àngels Montía, Silvia Vilaplana y Ángeles Pons, que han trabajado para que este proyecto se hiciera realidad.
   Los alumnos que no actuaron en esta función, esperan hacerlo en próximas representaciones. 

                                                                                      Alumnos de 4º C de ESO

                                                                                            7 de mayo del 2014

martes, 20 de mayo de 2014


XERRADA DELS ALUMNES DE 1R DE BATXILLERAT HUMANÍSTIC I SOCIAL ALS GRUPS DE TERCER DE L'ESO 



Els alumnes de 1r de BAT B han participat recentment al Projecte Explica't del programa Aprenentatge-Servei que coordina al centre la professora Àngels Montía.

Guiats per la seva tutora, Rosa Soria, van preparar unes xerrades adreçades a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO, per tal d'apropar aquests alumnes al món del Batxillerat, tot explicant-los la seva pròpia experiència com a alumnes d'aquest ensenyament. 

Les xerrades, que van tenir lloc el dilluns 28 i el dimarts 29 d'abril, abordaven aspectes generals sobre el 1r curs de Batxillerat de la modalitat Humanístic i Social (currículum, matèries comunes i de modalitat, hàbits d'estudi, ...), així com impressions i valoracions sobre aquesta etapa de formació. 

L'acollida per part dels alumnes d'ESO i dels seus tutors i tutores va ser immillorable, i l'experiència per als alumnes de Batxillerat més que satisfactòria, ja que van poder posar en pràctica tècniques d'exposició oral, ben útils per a la preparació futura de la defensa dels seus Treballs de Recerca al 2n curs de Batxillerat.

Grup de conversa dels alumnes de 3r A amb els avis i àvies de la Fundació Pere Badia


GRUP DE CONVERSA A LA RESIDÈNCIA PERE BADIA DE TORREDEMBARRA 


 



El dia 3 i 10 d'abril, els alumnes de 3r A de l'institut Ramon de la Torre, vam fer una visita a la residència Pere Badia de Torredembarra.
Vam fer un grup de conversa en què el tema era "la família". Els avis ens van explicar una petita part de les seves vides i ens van ampliar la idea de com vivien abans.
Un d'ells ens va parlar sobre com va sobreviure en la guerra civil amb només 16 anys i com va suportar la mort dels seus companys juntament amb altres persones.
Nosaltres també els hem explicat coses de l'actualitat i l'experiència que han tingut els alumnes que han anat a Alemanya.
Finalment ens vam acomiadar i vam fer fotos de record; també ens van donar un detall, un punt de llibre molt bonic fet a mà. Nosaltres vam fer una camisa amb una foto del tot el grup, una flor i un cor de paper.
Va ser una sortida molt interessant gràcies a la nostra estimada tutora, Àngels Montía.



                                                                                                               Alumnes 3r A

martes, 22 de abril de 2014

                                                         LA NOAGA I L'AIGUA 


Els alumnes de l'Aula d'Acollida i de Diversitat de l'Institut Ramon de la Torre 
hem anat a fer un espectacle de titelles als alumnes de P5 de les escoles de Torredembarra. En total han intervingut 16 alumnes: 12 alumnes directament en la posada en escena i la resta com a suplents, ajudants en la confecció dels decorats, titelles i teatret. Hem fet set representacions: una el dia 25 de març a l'escola Mirades, dues el dia 28 de març a l'escola Molí de Vent, dues el dia 4 d'abril a l'escola Antoni Roig i dues el dia 7 d'abril a l'escola L'Antina. 


L'obra explica la vida d'una família africana en un poblet petit, on l'aigua és un bé molt escàs. Es titula "La Noaga i l'aigua". A més de fomentar l'expressió oral dels alumnes, fomenta la participació dels menuts en l'espectacle, ja que es demana la seva implicació i atenció durant tota la representació. 

En acabar, es dóna a cada nen una titella de cartolina perquè la retalli i se la pugui emportar a casa de record i una fitxa del poblat de la Noaga. 


Ha estat una experiència molt enriquidora i ens ha encantat, tant pel que hem après tot preparant la representació com pel contacte amb els nens que ens han vist actuar. 


miércoles, 9 de abril de 2014


REPRESENTACIÓ DE L'OBRA EL PETIT PRÍNCEP A L'HOSPITAL JOAN XXIII 



El pròxim 7 de maig a les 16.30 hores,  alumnes del grup 4t d'ESO C, dirigits per la professora de llengua castellana Ángeles Pons,  aniran a la planta de pediatria de l'hospital Joan XXIII de Tarragona a fer una representació de l'obra El Petit Príncep.

L'alumnat del PQPI de comerç amb la seva professora Sílvia Vilaplana s'ha encarregat de l'elaboració dels decorats, les titelles i elements de difusió.

Segur que serà una experiència inoblidable per a tots!!!!

sábado, 22 de marzo de 2014

JA ARRIBEN LES REPRESENTACIONS DE L'OBRA DE TITELLES "LA NOAGA I L'AIGUA" DELS ALUMNES  DE                                 L'AULA D'ACOLLIDA!!


Aquí tenim el cartell!!!